Vizita oficială a președintelui polonez, Andrzej Duda, în Ucraina. Ce i-a promis președintele Volodimir Zelenski

Președintele Polonie, Andrzej Duda, a efectuat o vizită oficială la Kiev, Ucraina, unde s-a întâlnit cu omologul său Volodimir Zelenski.

Polonia este o puternică susținătoare a Ucrainei și a condamnat în nerepetate rânduri invazia rusă.

Andrzej Duda este primul șef de stat care a vorbit în parlamentul de la Kiev, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Acesta le-a spus parlamentarilor că ”doar Ucraina are dreptul să decidă în privința viitorului ei” și a criticat ”vocile îngrijorătoare” care susțin că țara ar trebui să cedeze cererilor președintelui rus Vladimir Putin în speranța de a pune capăt invaziei Moscovei.

La rândul său, Volodimir Zelenski a afirmat că cetăţenii polonezi din Ucraina vor beneficia de aceleaşi drepturi pe care le au în prezent refugiaţii ucraineni în Polonia.

Polonia a primit aproximativ 3,53 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina, începând din 24 februarie, a anunţat poliţia de frontieră poloneză.

Sâmbătă, în Polonia au intrat în jur de 23.000 de refugiaţi din Ucraina, comparativ cu 23.700 în ziua precedentă.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat în martie o lege privind asistenţa pentru refugiaţii care vin din Ucraina. În virtutea acelui act normativ, persoanele respective beneficiază de şedere legală în Polonia şi au acces la educaţie, la asistenţă medicală şi beneficii sociale. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *