Guvernul vrea să împace și „capra” și bugetarii. Măsurile se vor aplica de la 1 iulie 2022

Coaliția de guvernare a anunțat, luni seara, că începând din 1 iulie vor fi puse în practică o serie de măsuri sociale și economice ca parte a pachetului „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

 Printre măsurile ce de vor aplica peste o lună de zile, figurează amânarea ratelor pentru „cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Totodată,  „ Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

– diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială;
– suspendarea angajărilor la stat; 
– creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
– accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, Coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei.”

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *