Stare de urgență în Ungaria. Anunțul către populație al premierului Viktor Orban

Războiul din Ucraina a bulversat întreaga societate europeană, ceea ce a determinat ca, mai multe state , în special cele de la granițele Ucrainei și Rusiei, să adopte unele măsuri de protecție.

Astfel, premierul ungar Viktor Orban a anunțat că, guvernul ungar a declarat starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină.

Într-un mesaj video, vorbind la câteva ore după ce Parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru “Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

“Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a spus Orban.

“Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a continuat el. Pentru asta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid.

Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească “toate metodele la dispoziţia sa” pentru a proteja Ungaria şi pe maghiari, a explicat Viktor Orban.

“Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *