Moscova a trecut la amenințări. „Un jurnalist sau o publicaţie americană pleacă acasă”

Purtătoarea de cuvânt  de la Moscova, Maria Zaharova a afirmat, joi, că jurnaliștii din ţările occidentale vor fi expluzaţi din Rusia, dacă YouTube blochează accesul la informările oficiale.

Maria Zaharova a făcut referire, de fapt, la informarea săptămânală  asupra politicii externe ruse, inclusiv asupra intervenţiei Armatei în Ucraina. 

“Am venit şi le-am spus: Dacă mai blocaţi o informare, un jurnalist sau o publicaţie americană pleacă acasă. Încă o informare blocată, şi vom numi un anumit jurnalist sau o anumită publicaţie care pleacă acasă”, a spus Maria Zoharova.

Comentariile ei vin la câteva zile după ce parlamentarii ruşi au aprobat o lege care oferă procurorilor puterea de a închide birourilor presei străine la Moscova, dacă o ţară străină este “neprietenoasă” cu presa rusă. Măsura are ca scop riposta faţă de închiderea unor publicaţii ruseşti de stat în Occident.

Zaharova a mai declarat miercuri că Moscova lucrează asupra unor măsuri împotriva presei de limbă engleză ca reacţie faţă de “acţiunile neprietenoase” ale guvernelor străine faţă de publicaţiile ruseşti, fără să ofere alte detalii.

În luna martie, preşedintele Vladimir Putin a semnat o lege care impune o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare pentru răspândirea la nivel internaţional a ştirilor “false” despre Armată, ceea ce a făcut ca unele agenţii de presă occidentale să îşi retragă jurnaliştii din Rusia. Alte organizaţii occidentale, printre care şi Reuters, au rămas în ţară şi continuă să informeze.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *