Orban taxează companiile care se îmbogățesc de pe urma războiului din Ucraina. Peste două miliarde de euro se adună la bugetul statului

La câteva zile după instituirea unei a doua stări de urgenţă, din cauza războiului declanşat de invazia rusă în Ucraina, în timp ce prima, legată de epidemia de COVID-19, urmează să expire marţea viitoare, premierul populist Viktor Orban, a făcut un nou anunț.

Este vorba despre o nouă taxă, ce va fi aplicată, deocamdată, pentru perioada 2022-2023, în sectorul bancar şi pe cel energetic.

Introducerea noii taxe a fost justificată de premierul ungar prin faptul că prețurile au crescut ca urmare a războiului și „politicii de sancțiuni a Bruxelles-ului împotriva Rusiei”, care au dus la creșterea dobânzilor, și implicit, la creșterea „profiturilor suplimentare băncilor şi multinaţionalelor”.
Într-un videoclip postat miercuri pe Facebook, premierul Orban a explicat că banii obţinuţi prin această nouă taxă vor fi utilizaţi în două direcţii: întărirea armatei şi plafonarea preţurilor la energie şi apă.

Guvernul speră astfel să încaseze 300 de miliarde de forinţi (760 de milioane de euro) din fiecare dintre aceste două sectoare, adică un total de 600 de miliarde de forinţi (peste 1,5 miliarde de euro), a detaliat ministrul dezvoltării economice Marton Nagy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Impozitarea lanţurilor de retail, a companiilor de asigurări, aeriene, de telecomunicaţii şi a grupurilor farmaceutice va aduce încă 200 de miliarde de forinţi (aproximativ 500 de milioane de euro), a adăugat el.

“Nu este vorba de a profita de pe urma profiturilor, ci a excedentului de profit”, a spus şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulya.

Va fi introdusă, de asemenea, o taxă pe veniturile din publicitate, care ar trebui să aducă la buget 15 miliarde de forinţi (38 de milioane de euro), a adăugat ministrul ungar.

În legătură cu descurajarea „turismului de rezervor”, Gulyas a mai spus că, doar mașinile înmatriculate în Ungaria vor putea alimenta la benzinăriile în care preţurile au fost plafonate din noiembrie (în jur de 1,2 euro pe litru).

„Şoferii cu numere de înmatriculare străine vor trebui să plătească preţul pieţei”, a spus Gulyas.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *