Erdogan nu mai ține cont de nimic. „Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând permisiunea cuiva”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a afirmat că țara sa este „profund îngrijorată” de anunţul de luni al lui Erdogan privind lansarea unei noi operaţiuni militare turce în nordul Siriei.

”Condamnăm orice escaladare. Susţinem menţinerea liniilor de armistiţiu actuale”, a subliniat Price.
Acțiunea militară a Turciei are ca scop asigurarea pentru Ankara a unei “zone de securitate” largi de 30 de kilometri la frontiera sa.
După acest anunț, preșesintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că, Turcia nu va aştepta “permisiunea” SUA pentru a lansa o nouă ofensivă în Siria.
„Nu putem lupta împotriva terorismului aşteptând permisiunea cuiva”, a spus şeful statului unui grup de jurnalişti la revenirea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

“Ce vom face dacă SUA nu îşi vor îndeplini rolul în lupta împotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a adăugat el, ca răspuns la o atenţionare a Washingtonului.

Turcia insistă pe necesitatea operațiunii militare anunțate, deoarece „atât SUA, cât și Rusia nu și-au respectat promisiunile privind retragerea grupării teroriste YPG/PKK din nordul Siriei la 30 de kilometri de la granița sudică a Turciei”.

„Gruparea teroristă continuă să comită atacuri teroriste în regiunea eliberată de forțele armate turce și de Armata Națională Siriană (SNA)”, comunică Administrația turcă.

Turcia a încheiat acorduri separate cu SUA și Rusia privind retragerea luptătorilor YPG/PKK în timpul Operațiunii „Primăvara păcii”, începută la 9 octombrie 2019 în nordul Siriei.

După ce s-au angajat ca luptătorii YPG/PKK să fie retrași la 30 kilometri la sud de frontiera turcă, în conformitate cu acordurile, SUA și Rusia nu și-au respectat promisiunile timp de doi ani și jumătate.

Din 2016, Ankara desfăşoară trei ofensive în nordul Siriei împotriva Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), miliţii kurde pe care le consideră teroriste, dar care au fost susţinute de SUA în special pentru contracararea jihadiştilor grupării Stat Islamic.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *