Prizonierii de război din regimentul Azov vor fi executați. „Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa cu moartea”

Un oficial din regiunea separatistă pro-rusă Doneţk a declarat luni, pentru ziarul francez Le Figaro, că toți prizonierii de război din regimentul Azov, care s-au predat în urma luptei de la Mariupol în Ucraina vor fi judecaţi şi riscă pedeapsa cu moartea.

Autorităţile ruse îi prezintă pe luptătorii Azov drept ”neonazişti” şi intenţionează să îi trateze drept criminali de război, nu drept prizonieri de război.  

”Toţi prizonierii de război se află pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat la televiziunea rusă Yuri Sirovatko, ministrul Justiţiei al acestei republici autoproclamate din estul ţării.  

 ”Concret, avem 2.300 de prizonieri de război din (oţelăria) Azovstal”, a precizat el, înainte de a adăuga că regimentul ”Azov este considerat organizaţie teroristă” , iar toţi ”vor fi supuşi ”anchetelor penale” în vederea deschiderii unui proces.  

 ”Asemenea infracţiuni se pedepsesc la noi cu pedeapsa capitală, pedeapsa cu moartea”, a conchis ministrul.  

 Ultimii apărători ucraineni ai Mariupolului, care rămăseseră în oţelăria Azovstal, s-au predat forţelor ruse în perioada 16 – 20 mai, după trei luni de lupte intense.  

Sâmbătă, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să îi elibereze.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *