Încă nouă ani de pușcărie pentru Aleksei Navalnîi.„Putin nu-l va lăsa să iasă atât timp cât va fi la putere”

Justiţia din Moscova controlată de Kremlin a hotărât să-l condamne pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, la încă nouă ani de pușcărie.

De data aceasta, liderul opoziției din Rusia, care împlinește vârsta de 46 de ani, a fost acuzat de extremism.

„Am creat, după cum se dovedeşte, un grup extremist pentru a incita la ură împotriva oficialilor şi a oligarhilor”, a scris militantul anticorupţie pe contul său de Instagram.

Navalnîi şi-a făcut duşmani puternici prin dezvăluirile despre corupţie şi abuzurile de putere din aparatul de stat rus, iar fundaţia sa anticorupţie a fost clasificată ca extremistă de către autorităţi.
Până în prezent, fiecare rechizitoriu împotriva celui mai cunoscut oponent al preşedintelui Putin s-a încheiat cu un verdict de vinovăţie. Navalnîi l-a învinuit pe preşedintele Putin pentru o tentativă de asasinat cu agentul chimic Noviciok petrecută în august 2020, căreia i-a supravieţuit la limită, acuzaţie negată de liderul de la Kremlin.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş, a scris pe Twitter că în urmă cu doar o săptămână o pedeapsă de nouă ani de închisoare în condiţii deosebit de dure a fost confirmată de justiţia rusă.

„Putin nu-l va lăsa pe Aleksei să iasă atât timp cât va fi la putere. Prin urmare, este de datoria noastră să punem capăt puterii sale cât mai curând posibil”, a spus ea.

Iarmîş a salutat sancţiunile impuse preşedintelui Putin şi anturajului său de către ţările occidentale pentru războiului declanşat împotriva Ucrainei. Ea a adăugat că devine evident pe zi ce trece că aceste măsuri punitive sunt eficiente, deoarece Putin şi aparatul său de putere continuă să ceară ca acestea să fie ridicate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *