Ziua Eroilor români. Moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei

În România prin Decretul nr.1913 din 4 mai 1920  s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin  Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți , dată la data de 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920.

Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940 , într-un moment tragic pentru țară. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948  data a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor împreună cu alte instituții abilitate, elaborează programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor, care este, potrivit legii, sărbătoare națională.

Ziua Eroilor în Capitală

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu vor participa joi la ceremonia militară şi religioasă organizată, de Ziua Eroilor, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Capitală.
În Bucureşti, vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori şi la Monumentul eroilor militari căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”), la Cimitirul Militar Ghencea, la Cimitirul Eroilor Revoluţiei, precum şi la Cimitirul Filantropia.

Joi, de la ora 21,00, va avea loc un concert susţinut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” pe esplanada Palatului Cercului Militar Naţional, iar începând cu ora 21,30, militarii Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” vor executa retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – bulevardul Eroilor – Palatul Cotroceni – sediul Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”.

Conform MApN, în mod simbolic, torţele detaşamentului de militari ai Brigăzii 30 Gardă vor fi aprinse de veteranii răniţi în teatrele de operaţii din echipa Invictus România, însoţiţi de studenţi militari.

În prealabil, aceştia vor aprinde o torţă de la flacăra veşnică ce arde la Mormântul Ostaşului Necunoscut (ora 18,00) şi se vor deplasa în alergare, aproximativ 20 de kilometri, pe traseul: Monumentul Eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului – Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” – Monumentul Eroilor Genişti din faţa Palatului Cotroceni – Monumentul Eroilor Sanitari din Parcul Eroilor – Monumentul Eroilor Ceferişti din faţa Gării de Nord – Arcul de Triumf de pe Şoseaua Kiseleff – Monumentul Eroilor Aerului de pe bulevardul Aviatorilor – Palatul Cercului Militar Naţional (cu sosire la ora aproximativă 21,20).

La ora 22,30, la mormintele eroilor din Cimitirul de Onoare românesc Ghencea Militar vor fi depuse candele aprinse şi flori de către studenţi ai Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I”.

În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12,00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. 

Manifestări comemorative similare vor avea loc şi în garnizoanele din ţară, la mausolee, cimitire şi monumente dedicate eroilor români, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul acestor manifestări vor fi rostite simbolic nume ale eroilor poporului român căzuţi la datorie în războaiele purtate de Armata României sau în misiuni executate în teatrele de operaţii.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *