DNA Bacău lovește caracatița angajărilor pe bani. Șpagă de mii de euro pentru un post la SJA Neamț

Procurorii DNA Bacău au propus arestarea preventivă pentru opt persoane, care sunt acuzate pentru infracţiunea de dare de mită în dosarul angajărilor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SJA) Neamţ.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău au extins ancheta de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SJA) Neamţ şi au pus sub acuzare alte cinci persoane, pentru dare de mită.

Totodată, fostului manager interimar al SJA Neamţ, Dan Dorin Morenciu, i s-au adus noi acuzaţii de luare de mită.

Potrivit DNA Bacău, în perioada 2 – 10 mai 2022, cele cinci persoane ar fi fost de acord cu pretenţiile managerului general interimar al SJA Neamţ de remitere a sumei de 5.000 euro de persoană pentru a fi declaraţi admişi la un concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, în instituţia menţionată, de către personalul sanitar şi sanitar auxiliar.

„În contextul menţionat mai sus, în perioada 02 – 18 mai 2022, suspectul Morenciu Dan Dorin ar fi primit de la suspecţii Movilă Cristian, Leonte Elena, Drăguşanu Ionela Mihaela şi Oglinzanu Mihai Marius sumele de bani pretinse anterior, în total 20.000 euro. Restul de 5.000 euro urmau sa fie primiţi de la candidatul Cristescu Constantin în ziua de 18 mai 2022, dar, datorită intervenţiei procurorilor anticorupţie, această remitere nu a mai avut loc”, se arată în comunicatul de presă al DNA Bacău.

De asemenea, anchetatorii au mai descoperit că șpaga, care trebuia să ajungă la managerul general interimar al SJA Neamţ, Dan Dorin Morenciu, era luată prin intermediul asistentei şefe Elena Preda.

Pentru a fi declaraţi admişi la concurs ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar, în cadrul SJA Neamţ, șpaga era de 6.000 de euro.

„Din banii menţionaţi mai sus, la data de 18 mai 2022, inculpata Preda Elena ar fi remis 40.000 de euro inculpatului Morenciu Dan Dorin şi 8.000 de euro inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa (la vremea respectivă fiind însărcinată cu organizarea examenului amintit mai sus)”, precizează procurorii DNA Bacău.

„La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial.

Diferenţa de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiţi de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remişi inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa tot în data de 18 mai 2022, în sediul SJA Neamţ, fiind identificaţi de procurorii anticorupţie ca urmare a unei percheziţii corporale”, arată anchetatorii.

În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *