Bucureștenii, recunoscători betonărilor primarului Robert Negoiță – Climatolog: În 50 de ani, Bucureștii nu vor mai putea fi locuiți decent, din cauza căldurii, cu suprafețe verzi tot mai puține și un trafic haotic

Roxana Bojariu, cunoscut climatolog român, a relevat că furtunile din București și alte orașe ale țării sunt normale pentru această perioadă a anului, însă intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare, pe fondul schimbărilor cauzate de om, inclusiv prin asfaltarea zonelor verzi, fapt care crește temperatura solului și scade calitatea vieții locuitorilor, menționează RFI.

Bucureștii nu vor mai putea asigura o locuire decentă cetățenilor, în 50 de ani, astfel încât să beneficiezi de o relativă decență în condiții, a relevat Roxana Bojariu, care a explicat că dezvoltarea haotică, „izolarea” solului (asfaltarea și betonarea – n.r.), micșorarea tot mai mare a suprafețelor de spații verzi și creșterea traficului motorizat prin combustie reprezintă cauzele principale.

Toate motivele menționate produc în atmosfera și mediul din București un aport mărit de căldură și poluare locală, care, împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele chinului termic și creează probleme de sănătate publică foarte mari (…).

Cetățeanului trebuie să i se ofere posibilitatea de a alege și o cale mai verde de a trăi. Așa, într-un oraș ca Bucureștii, dacă practic încerci să-ți economisești energia sau apa, vedem că din păcate, infrastructura practic risipește mult mai mult decât efortul cetățeanului. Pe urmă, transportul public e o mare problemă, a considerat Roxana Bojariu.

De menționat că, de la alegerea sa în funcția de primar al Sectorului 3, Robert Negoiță a redus cu zeci sau chiar sute de hectare spațiul verde dintre blocurile sectorului, prin betonare și asfaltare, sub motivația că pământul și vegetația ar crea „praf” în atmosferă și că trebuie create locuri de parcare. Robert Negoiță a beneficiat de recunoștința majorității locuitorilor Sectorului 3, acesta fiind primar din 10 iunie 2012.

Pe lângă arborii, captivi în pavajul roșu, trotuarul este îngustat de coșurile de gunoi așezate transversal, căci concepția lor face imposibilă golirea în alt fel.

Pentru a contracara criticile specialiștilor și activiștilor, echipa condusă de Robert Negoiță a decis desfacerea pavajelor trotuarelor și plantarea de noi arbori, uneori în mijlocul căilor pietonale (deja îngustate). Arborii utilizați sunt aproape exclusiv platani. Pe lângă neplăcerile cauzate părinților cu cărucioare pentru copii, bătrânilor dar și celorlalți pietoni, platanii sunt arbori identificați ca responsabili pentru declanșarea de alergii. Acești copaci eliberează o cantitate mare de polen în atmosferă, polenizarea florilor de platan nefăcându-se cu ajutorul insectelor.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *