Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat. Regatul Unit la 70 de ani de domnie a suveranei

În acest weekend a fost sărbătoare la Palatul Buckingham, dar şi în întregul Regat Unit.

Au avut loc mii de evenimente atât publice cât şi private cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. 
Festivităţile organizate timp de patru zile în Marea Britanie cu ocazia Jubileului de Platină, ce marchează cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, s-au încheiat cu o paradă pe străzile din centrul Londrei duminică după-amiază, când zeci de mii de persoane au participat şi la petreceri stradale organizate la nivel naţional în Regatul Unit.

Cele patru zile de festivităţi au început joi cu o paradă militară şi o survolare a centrului Londrei realizată de piloţii din Royal Air Force.

Procesiunea care a avut un traseu similar cu cel urmat de suverana în vârstă de 96 de ani în ziua încoronării sale din 1953, a evocat deceniile din timpul domniei suveranei.

Emma Woodhouse, o bonă de 21 de ani din comitatul estic Norfolk, a sosit pe The Mall, marele bulevard care duce până în faţa Palatului Buckingham, la ora locală 05:30 şi a luat cu ea o şapcă vopsită în culorile drapelului britanic, denumit „Union Jack”, pentru a se proteja în cazul în care vremea devine nefavorabilă.

„Suntem pregătiţi să stăm aici, indiferent dacă este soare sau dacă plouă”, a declarat ea.

De asemenea, o serie amplă de Mari Prânzuri Jubiliare („Big Jubilee Lunches”) au fost organizate în tot Regatul Unit, inclusiv 16.000 de petreceri stradale în diverse localităţi din ţară.

Prinţul Charles, fiul cel mare al suveranei şi totodată moştenitorul tronului britanic, a participat deja însoţit de soţia lui, Camilla, la Prânzul Jubiliar organizat pe terenurile clubului de cricket Oval din Londra. Kate, soţia prinţului William, şi cei trei copii ai lor au fost filmaţi în timp ce preparau prăjituri pentru un prânz jubiliar organizat în Ţara Galilor.

Festivităţile din ultima zi a Jubileului de Platină au loc la doar câteva ore după ce prinţul Charles, în vârstă de 73 de ani, i-a adus un omagiu emoţionant şi deosebit de personal mamei sale în timpul unui concert pop organizat sâmbătă seară în faţa Palatului Buckingham din Londra.

„Ai jurat să îţi dedici întreaga viaţă serviciului public – şi continui să îţi respecţi această promisiune. De aceea ne aflăm cu toţii aici”, a declarat prinţul Charles în mesajul pe care l-a adresat sâmbătă seară reginei Elisabeta a II-a, care se afla la Castelul Windsor, situat la mică distanţă de Londra.

„Te-ai întâlnit cu noi şi ai stat de vorbă cu noi. Ai râs alături de noi şi ai plâns alături de noi şi, cel mai important, ai fost alături de noi la nevoie în toţi aceşti 70 de ani”, a adăugat prinţul Charles, care s-a adresat suveranei folosind cuvântul „mummy” („mămică”).

Show-ul de sâmbătă seară a început cu o scenetă comică preînregistrată, care a arătat-o pe regina Marii Britanii în timp ce bea ceai alături de celebrul ursuleţ Paddington într-un salon oficial de la Palatul Buckingham.

Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii la vârsta de 25 de ani după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, în 1952, moştenind un regat care încă nu-şi revenise pe deplin de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Război Mondial şi colaborând cu Winston Churchill, prim-ministrul ţării la acea vreme.

Regina Elisabeta a II-a a jucat un rol vital în crearea Commonwealth şi mulţi istorici consideră că succesul acestei organizaţii reprezintă cea mai mare realizare din timpul domniei sale.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *