Marea Britanie și SUA trimit lansatoare de rachete Ucrainei. Reacția președintelui rus, Vladimir Putin

În urma cererilor repetate din partea Ucrainei ca Occidentul să trimită lansatoare de rachete pentru a ține piept atacurilor ruse și să le permită să lovească în profunzime poziţiile ruse, iată că Marea Britanie și SUA au luat hotărâri în acest sens.

Ben Wallace, ministrul Apărării al Marii Britanii a anunțat, luni, că țara sa a decis furnizarea către Ucraina de lansatoare de rachete cu o rază de acțiune de 80 de kilometri.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a indicat ministerul britanic într-un comunicat.

Menționăm, că săptămâna trecută și Statele Unite au hotărât furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.


Preocupat să evite ca Statele Unite să fie considerate parte co-beligerantă, preşedintele american Joe Biden a exclus, totuşi, să livreze Ucrainei sisteme de lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea atinge Rusia, în ciuda solicitărilor repetate ale Kievului pentru a obţine astfel de arme.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat la sfârşitul săptămânii că Moscova va lovi noi ţinte dacă occidentalii furnizează rachete cu rază lungă de acţiune, spunând că livrările actuale de arme au ca scop “prelungirea conflictului”.

„Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga”, a comentat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

“Strategia Rusiei se schimbă şi sprijinul nostru trebuie să se schimbe”, a adăugat el, subliniind că aceste noi arme le vor permite ucrainenilor “să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe”.

Sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 750 de milioane de lire sterline (874 de milioane de euro).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *