Noi „cuceriri” ale politicii naționale ungare: președintele Parlamentului Ungariei îl acuză de probleme psihice pe Zelenski, cauzând tensiuni incredibile

Cu ocazia Zilei Solidarității Naționale, Hír TV a intervievat președintele Parlamentului Ungariei, care, printre altele, și-a exprimat ideea de mai sus despre președintele Ucrainei, scrie postalul ungar 444.hu. Reporterul l-a întrebat pe Kövér dacă crede că, atunci când războiul se va termina, maghiarii din Transcarpatia ar trebui să se aștepte la vreun fel de represalii din partea guvernului ucrainean.

Reamintim că Ziua semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie, prin care Ungaria a fost forțată să renunțe la regiunile locuite majoritar de alte națiuni pe care le stăpânea și care a fost declarată Zi Națională, de către Parlamentul dominat de partidul lui Viktor Orban.

Președintele a răspuns: „În ceea ce privește comportamentul președintelui ucrainean, cred că întreaga lume urmărește cu uimire și neînțelegere. De atâta timp de când știu și sunt atent la evenimentele politicii mondiale (…), nu-mi amintesc ca liderul unei țări aflate în nevoie din cauza unei crize, să fi folosit un ton precum cel al președintelui Zelenski, nu doar împotriva Ungariei, dar chiar pentru a „lovi” în cancelarul german. De obicei (…) cine are nevoie de ajutor, trimite rugăminți politicoase, desigur, persistente, dar întotdeauna doar cere, niciodată nu pretinde și nu amenință deloc. Un om folosește de obicei amenințările împotriva dușmanilor săi, rareori împotriva celor pe care vrea să-i câștige ca prieteni.
Iată o problemă personală, psihologică, pe care eu nu o pot înțelege.”
Potrivit lui Kover Laszlo, maghiarii din Transcarpatia au de ce să se teamă de ucraineni, după încheierea războiului.

„Trebuie să avem grijă să nu reamintim accidental, în vremuri de necaz, de minoritatea maghiară și de întrebările acesteia. Să nu existe o presiune care să forțeze membrii comunității noastre să-și părăsească pământul natal după 1.100 de ani”, a declarat Kover Laszlo.

Reacția din Ucraina nu s-a lăsat așteptată, după afirmațiile șefului Parlamentului ungar, Kover Laszlo. „Pe măgar îl recunoşti după urechi şi pe prost după vorbă. O minte scurtă are o limbă lungă”, a transmis Andrei Sibiga, șeful Biroului Preşedintelui Ucrainei.

El a mai susținut că evenimentele cu o mare încărcătură sunt probabil „un declanşator suficient pentru o astfel de generaţie de <<politicieni>>”.

„Am dori să auzim și evaluarea politicianului (ungar) despre cum fasciştii unguri au ars de vii mii de oameni în satul Koriukivka, una dintre cele mai mari atrocităţi ale celui de-al Doilea Război Mondial. Toţi soldaţii-fascişti ungari erau <<sănătoşi psihic>>?”, s-a întrebat Sibiga, cu trimitere la trecutul ungar, pe care guvernarea Orban îl glorifică deșănțat.

Oficialul a susținut apoi că Ucraina va câștiga războiul, ucrainenii vor fi mândri de țara lor, „iar astfel de <<personaje>> vor rămâne la coşul de gunoi al istoriei”. De asemenea, el și-a exprimat convingerea că, dincolo de declarațiile unor politicieni sau a altora, poporul ungar va menține mereu o relație de prietenie cu cel ucrainean.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *