Se strânge lațul în jurul Rusiei, iar Serbia și-a dat arama pe față. Serghei Lavrov este în culmea disperării

O vizită deja planificată cu ceva timp înainte a fost anulată de ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, care intenționa să facă o vizită oficială în Serbia.

Motivul care a stat la baza anulării aceste vizite, care ar fi avut loc timp de două zile, a fost refuzul statelor din jurul Serbiei de a permite avioanelor ruse să le survoleze spațiile aeriene.

Astfel, Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus, care a declarat pentru Interfax: “Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

Lavrov urma să discute cu conducerea Serbiei despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Sâmbătă, înaintea acestei vizite, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că desfăşoară o “politică criminală” în Balcani – îndeosebi în Bosnia-Herţegovina (BiH) şi Kosovo. În opinia sa, Occidentul vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina “cultura, tradiţia şi moştenirea lor”. Totodată, şeful diplomaţiei ruse a apreciat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina.

Serbia este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei din Europa.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *