Decizie importantă a Germaniei. „Suntem gata să ne consolidăm angajamentul”

În timpul unei vizite la Vilnius, Lituania, cancelarul german Olaf Scholz a avut o întrevedere cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi cu premierii eston şi leton.

Cu această ocazie, oficialul german a afirmat că țara sa este pregătită să-şi consolideze prezenţa militară în Lituania.

„Suntem gata să ne consolidăm angajamentul şi să îl dezvoltăm în direcţia unei brigăzi de luptă robuste”, a spus Scholz.

La rândul său, Nauseda a afirmat că liderii ţărilor baltice şi cancelarul german au convenit că apărarea în regiunea baltică trebuie să fie întărită prin sporirea efectivelor militare.

Pe agenda de lucru a cancelarului german figurează, de asemenea, vizitarea soldaților staţionaţi în baza militară de la Rukla, unde Germania conduce un grup de luptă al NATO.

Grupul a fost consolidat cu trupe germane şi norvegiene înaintea începerii războiului din Ucraina, numărul total al militarilor NATO desfăşuraţi la Rukla sporind de la 1.200 la 1.600.

Lituania are frontieră comună cu exclava rusă Kaliningrad, dar şi cu Belarus, ţară al cărei teritoriu a fost folosit de armata rusă pentru a-şi lansa invazia împotriva Ucrainei.

În prezent cinci ţări membre ale NATO (Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia şi Polonia) au frontiere comune cu Rusia.

Finlanda, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, are o frontieră terestră de aproximativ 1.340 kilometri lungime cu Federaţia Rusă.
Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *