Abordare halucinantă, în acord cu interesele Rusiei. Factorii de stat ungari, sursă de îngrijorare pentru stabilitatea zonală

În scandalul șocant provocat de Laszlo Kover, președintele Parlamentului Ungariei, a apărut un nou personaj, Szijjarto Peter, ministrul ungar al Afacerilor Externe. Acesta, ca un potențial diplomat, ar fi trebuit să aplaneze tensiunile, însă realitatea ungară, construită de coaliția Fidesz-KDNP, surprinde și produce griji.

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a afirmat, în urmă cu câteva zile, că președintele parlamentului ungar, Laszlo Kover, a avut dreptate când a spus că președintele Volodimir Zelenski are „probleme psihice”.

„În timp ce zeci de mii de oameni au muncit în Ungaria în ultimele luni pentru a ajuta Ucraina și ucrainenii devastați de război, politicienii ucraineni au vorbit în mod constant despre Ungaria pe un ton inacceptabil, provocându-ne prin minciuni și încercând să ne discrediteze. Nu au spus niciodată un cuvânt de mulțumire. Având în vedere toate acestea, Laszlo Kover are perfectă dreptate, chiar dacă îi înfurie pe ucraineni”, a scris ministrul ungar de Externe, pe contul său de Facebook.

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că așteaptă ca Laszlo Kover să publice un certificat privind starea sa de sănătate mintală.

Kover, unul dintre cei mai înalți demnitari ungari, îl atacă pe Zelenski

Laszlo Kover a acuzat că ar exista „probleme mentale” la președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece, pentru că acesta a solicitat cu disperare Ungariei să nu mai sprijine interesele Federației Ruse, căci copii ucraineni sunt uciși zilnic de rachetele și armele invadatorilor ruși.

Kover Laszlo a susținut că nu a auzit ca vreun lider al vreunei țări, care are nevoie de ajutor, și să ridice vocea „împotriva cuiva”, așa cum ar fi făcut Volodimir Zelenski (în contextul atitudinii ipocrit neutre a decidenților Fidesz-KDNP – n.r.).

„De obicei, cineva care are nevoie de ajutor îl cere politicos, întreabă dacă  se poate, dar nu amenință. Ei amenință pe cei care vor să le fie prieteni. Există o problemă psihică personală”, a spus Laszlo Kever. 

Totodată, Kover a mai spus că se așteptă la probleme pentru maghiarii ucraineni după terminarea războiului și că „trebuie să fim foarte atenți” pentru ca minoritatea maghiară să nu fie nevoită să-și părăsească cu totul pământul natal (cu referire la regiunea ungară Transcarpatia). 

Viktor Orban l-a pus pe Zelenski la egalitate cu Soros, printre „dușmanii” săi

Viktor Orban este cunoscut ca fiind un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin și nu este prima oară când Budapesta atacă Ucraina.

După ce a câștigat un nou mandat de premier, Viktor Orban a ținut să precizeze că nu a mai avut, niciodată, atât de mulţi adversari. A enumerat, printre altele, „stânga internaţională, de peste tot”, „birocraţii de la Bruxelles”, „toţi banii şi toate organizaţiile Imperiului Soros”, „mass-media internaţională de tip mainstream”, şi „la final, chiar şi preşedintele Ucrainei.”

Biroul Președintelui Ucrainei a  răspuns insultelor lui Kover Laszlo cu proverbe și a menționat „sănătatea mintală” a celor implicați în masacrul din satul ucrainean Koriukov (produsă de soldați ungari).

Ruslan Stefanciuk

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a criticat, de asemenea, declarațiile lui Laszlo Kover și poziția Budapestei față de Ucraina, afirmând:

„În ceea ce privește declarația Președintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover: întreaga lume democratică este surprinsă și pusă în încurcătură, nu de declarațiile președintelui Zelenski, ci de poziția Ungariei, care continuă să stropească cu noroi Ucraina și să albească Rusia.

Spre deosebire de președintele parlamentului ungar, noi, cei din Ucraina, inclusiv maghiarii transcarpatini, suntem încrezători că Ucraina va câștiga și va fi reconstruită destul de curând”, se arată în comunicat. Stefanciuk a subliniat că Ungaria trebuie să înceteze să mai trăiască cu problemele trecute, să cadă în resentimente personale și să audă ce cer astăzi maghiarii transcarpatini.

Și aceasta (cerere a maghiarilor – n.r.) este o armă, cu care să își poată proteja casele de hoarda rusă. Și nu este cazul să speculăm că aceste arme vor fi folosite împotriva lor, ascunzând reticența de a-i ajuta – astfel de declarații sunt cinice, rușinoase, iresponsabile și fac doar jocul agresorului rus”, a considerat Ruslan Stefanciuk.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *