Lovitură de K.O pentru Ion Iliescu. A rămas fără certificat de revoluționar

Prin decizia Secretariatului de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist, fostul președinte Ion Iliescu a rămas fără certificat de revoluționar.

Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 a decis să îi retragă fostului președinte al României Ion Iliescu titlul de luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989.

Decizia a fost luată într-o şedinţă în 31 mai, în urma unei solicitări a Asociaţiei 21 decembrie, referitoare la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 de către Ion Iliescu.

Potrivit documentelor, comisia a constatat în unanimitate, atât din CV, cât şi din materialele de presă, că Ion Iliescu a deţinut funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, ceea ce îl face incompatibil cu statutul de luptător în Revoluţie, conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

„De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau naţional ale Partidului Comunist Român”, prevede articolul invocat.

„Comisia în unanimitate a constatat atât din CV-ul aflat pe internet şi din materialele din presă că a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în anul 1944 și în Partidul Comunist Român în anul 1953 unde a avansat în carieră devenind secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist din 1956 și membru al Comitetului Central al PCR. La 19 august 1956 a fost ales preşedinte al Comitetului de organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (martie 1957). Ulterior a devenit şef de secție la CC al PCR (1965), primsecretar al CC al UTC.

La un moment dat a ocupat funcţia de șef al Departamentului de propagan dă al Comitetului Central al PCR.

A servit mai târziu ca ministru pentru problemele legate de tineret între 1967 şi 1971, după care, timp de 6 luni a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Între anii 1971-1974 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Județean Timiş și din anii 1974-1979 a îndeplinit funcția de Preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi. Având în vedere faptul că în perioada 1971 a deținut funcția de Secretar al Comitetului Central al PCR coroborat cu funcția de conducere deținută la UTC al PCR, Comisia constată că sunt îndeplinite condiţiile cerute de art.8 alin. 2 din Legea nr.341/2004 modificată prin Legea nr. 242/2021 pentru a deține calitatea LRM conform textului de lege”. De prevederile prezentei legi nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român”, motiv pentru care în unanimitate, decide demararea procedurii administrative de anulare a Certificatului LRM”, se arată în decizia Secretariatului de Stat.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *