Atacurile rusești contracarate cu arme din Occident. Norvegia a trimis Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109A3GN

La solicitarea expresă a Ucrainei, Norvegia a aprobat trimiterea către Forțele Armate ale Ucrainei 22 de obuziere autopropulsate M109A3GN, de 155 mm.

Deja, Guvernul de la Oslo a confirmat trimiterea acestor obuziere, care au și început să fie folosite împotriva atacurilor rusești.

„Forțele Armate ale Ucrainei depind de sprijinul occidental acordat sub formă de echipament militar, pentru a contracara atacurile rusești. Ucraina a solicitat această armă. Evoluția războiului din Ucraina arată că este, de asemenea, necesar să se sacrifice echipamente și sisteme de luptă mai grele”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram.

La rândul său, comandantul şef al Forţelor Armate Ucrainene, Valeri Zalujnîi, s-a arătat încântat de calitatea tehnicii primite, observând în primul rând că, spre deosebire de cea sovietică, în proiectarea și realizarea acesteia s-au luat în calcul inclusiv aspecte ce țin de condițiile de viață ale luptătorului.

Activitatea de pregătire a militarilor ucraineni a durat două săptămâni și s-a desfășurat în Germania.   

Caracteristicile obuzierelor autopropulsate M109A3GN

Sistemul autopropulsat de artilerie M109A3GN, de 155 mm, este o versiune norvegiană a obuzierului autopropulsat de bază M109 de producție americană, pe un șasiu blindat pe șenile. Mai precis, versiunea norvegiană a obuzierului este o modernizare germană a modelului american M109A3 (dotat cu o nouă țeavă pentru creșterea razei de acțiune), la care Norvegia a adus modificări minore. Perechea de litere GN din denumirea sistemului provine de la inițialele numelor celor două țări.

Obuzierul are o rază de acțiune maximă de 24,7 kilometri, iar cu proiectile cu autopropulsie raza obținută ajunge până la 30 de kilometri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *