Ministrul rus Serghei Lavrov, lovit nimicitor de un jurnalist ucrainean. „În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?”

O conferință de presă, care a avut loc în Turcia, unde ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov a efectuat o vizită omologului său turc Mevlut Cavusoglu s-ar fi putut termina cu un adevărat scandal.

Serghei Lavrov a fost miercuri în Turcia pentru a discuta despre stabilirea unor coridoare sigure pentru exporturile de cereale ucrainene.

Jurnalistul ucrainean Muslim Umerov, prezent la această conferință de presă l-a înfruntat pe ministrul rus după ce i-a adresat o întrebare.

Acest lucru s-a întâmplat, după mai multe refuzuri din partea organizatorilor de a-l lăsa pe jurnalistul ucrainean să adreseze întrebări oficialului rus.

El s-a ridicat atunci de pe scaun şi l-a întrebat pe Lavrov cu voce tare: „Sunt de la televiziunea publică ucraineană şi vreau neapărat să pun o întrebare!”, a afirmat el.

Vizibil deranjat, ministrul rus a acceptat această intervenţie neprevăzută de protocol care încadrase minuţios schimbul de întrebări-răspunsuri.

„În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?” l-a întrebat jurnalistul Muslim Umerov.

„Voi, ucrainenii, sunteţi întotdeauna preocupaţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea raţionează astfel!”, i-a răspuns ministrul rus, surâzând.

„Obiectivele noastre acolo (în Ucraina) sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neonazist. Noi nu punem obstacole (în calea transportării) cerealelor. Pentru ca ele să poată părăsi porturile, trebuie ca dl.(Volodimir) Zelenski (preşedintele ucrainean) să de-a ordinul, asta este tot”, a adăugat Lavrov.

Contactat ulterior de Agence France-Presse, Umerov, care este corespondent  la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că a ridicat mâna în timpul întregii sesiuni de întrebări și răspunsuri, dar și-a dat seama că organizatorii „nu îl lasă să vorbească”, așa că a decis să intervină cu voce tare.

„Mi-am asumat riscul de a întrerupe conferința de presă pentru că toată Ucraina așteaptă răspunsul la această întrebare”, a explicat  el.

Ambasadorul Ucrainei la Ankara a acuzat vinerea trecută Rusia că „fură” şi exportă cereale ucrainene în specia spre Turcia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *