Vot istoric în Parlamentul European. Mașinile pe benzină și motorină vor fi interzise

Un proiect care revoluționează producția de mașini cu motoare cu ardere internă a fost votat miercuri de Parlamentul European.

Proiectul, pentru a avea legitimitate trebuie să fie aprobat și de Consiliului Uniunii Europene, dar pentru aceasta ar trebui să nu existe obiecții, ceea ce este puțin probabil.

„Vot istoric în Parlamentul European: deputaţii se pronunţă pentru interzicerea motoarelor cu ardere internă la vehicule noi din 2035″, a reacţionat Comisia Europeană, amintind că prezentase această propunere în iulie 2021, în cadrul setului de măsuri pentru reducerea poluării.

Așadar, Parlamentul European ar vrea să nu mai poată fi fabricate maşini echipate cu motoare pe benzină şi motorină din 2035. Vehiculele cu ardere internă înmatriculate până atunci vor rămâne însă în circulaţie până la un termen care urmează să fie stabilit.

Cum Parlamentul European nu este for decizional unic, proiectul trebuie aprobat de Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate statele membre.

În consecință, planul propus de Comisia Europeană va trebui să aibă o rezoluție până la sfârşitul acestei luni.

Opoziţia germană a criticat deja iniţiativa, notând că Parlamentul European nu acceptă noi tipuri de carburanţi ecologici.

“Partidul Verzilor, liberalii şi social-democraţii se înscriu, din păcate, pe drumul spre electromobilitate”, a reacţionat eurodeputatul german Jens Gieseke, din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Obiecţiile privind maşinile electrice se referă la timpul mare de încărcare a bateriei, la lipsa infrastructurii staţiilor de încărcare şi la poluarea generată de acumulatori. De asemenea, energia electrică s-a majorat, iar necesarul de electricitate va creşte exponenţial. În acest context, Germania a pledat pentru dezvoltarea unor combustibili ecologici.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *