Un primar din Budapesta se plânge de regim: „Sunt maghiari care, datorită Trianonului, acum trăiesc mai bine în România, Slovacia şi în celelalte ţări vecine, decât noi, aici, în Ungaria”

Ziua Tratatului de la Trianon reprezintă o pagină a istoriei care nu trebuie uitată, o oglindă a voinţei națiunilor și statelor europene, de care cei cramponați în trecut se folosesc, pentru a forța sentimente xenofobe și etnocentriste, iar alții pentru a arăta realitatea tristă, prorusă, care se țese în prezent, în Ungaria.

La data de 4 iunie s-au împlinit 102 ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon, în urma căruia s-a desfiinţat Austro-Ungaria.

Potrivit actului istoric, o parte din teritoriile ocupate cu forța de acest imperiu au trecut la țările-mamă și anume, România, Ucraina, Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia.

Evenimentul a fost comemorat și în unele localităţi din Ungaria. La iniţiativa partidului de guvernământ, Fidesz, în 2010, ziua de 4 iunie a fost declarată Zi a Solidarităţii Naţionale. Toate partidele parlamentare au făcut declaraţii cu această ocazie. Singura excepţie a aparținut Demokratikus Koalíció (DK) (Coaliţia Democrată) condusă de fostul prim-ministru Gyurcsány Ferenc.

Chiar dacă oficial DK s-a abţinut de la declaraţii, primarul Sectorului 7 din Budapesta, Niedermüller Péter, cel care a câştigat funcţia în culorile partidului, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, în care a scris printre altele: „Să ne gândim şi la acei maghiari, care datorită Trianonului, acum trăiesc mai bine în România, Slovacia şi în celelalte ţări vecine, decât noi, aici, în Ungaria”.

Edilul a mai adăugat: „Până când maghiarii rămaşi în interiorul graniţelor de la Trianon l-au primit pe Orbán(Orbán Viktor, prim-ministrul Ungariei n. r.), care are o politică bazată pe minciuni, demagogie naţionalistă ieftină şi prostească, corupţie dezlănţuită”. Maghiarilor de dincolo de graniţe ”le-a rămas speranţa libertăţii, a societăţii deschise, aparţinerea de Europa şi a unei vieţi mai bune” – a scris Niedermüller.

După această postare, partidul de guvernământ, Fidesz a reacționat extreme de violent: „Niedermüller Péter să plece imediat din viaţa publică, să-şi ceară scuze pentru declaraţia sa josnică” – s-a precizat în comunicatul partidului condus de Orbán, publicat de Agenţia de ştiri MTI.

Fidesz a solicitat de la aliaţii DK „să se delimiteze de atacul brutal îndreptat împotriva demnităţii noastre naţionale”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *