Ursula von der Leyen a venit la Kiev. „Cu președintele Zelenski voi face un bilanț al activității comune”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat o a doua vizită în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În 8 aprilie, ea a mers la Kiev pentru a-i înmâna personal președintelui ucrainean chestionarul de aderare la UE.

Scopul actualei vizite a liderului Comisiei Europene a fost reconstrucția Ucrainei și progresele către aderarea la Uniunea Europeană.

„Cu președintele Zelenski voi face un bilanț al activității comune necesare pentru reconstrucție și al progreselor înregistrate de Ucraina pe calea sa europeană” – a scris pre;edinta CE pe Twitter, anunțându-și sosirea la Kiev.

În timpul vizitei la Kiev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus președintelui Volodimir Zelenski că avizul executivului UE cu privire la cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Întâlnirea celor doi oficiali,  în cea de-a doua vizită a lui Von der Leyen la Kiev de la invazia rusă din februarie, „ne va permite să  finalizăm evaluarea până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus șeful Comisiei Europene.

Recomandarea pentru calitatea de candidat la aderare este însă doar un pas preliminar. Toate cele 27 de guverne ale statelor membre UE trebuie să convină asupra acordării statutului de candidat Ucrainei, după care vor fi necesare discuții ample asupra reformelor înainte de aderare.

La o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, Von der Leyen a declarat: “Ați făcut multe în întărirea statului de drept, dar mai este nevoie de implementare a reformelor, pentru a lupta împotriva corupției, de exemplu”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *