Aurul ucrainean, ținta contrabandiștilor ruși. Artefacte de mare valoare istorică au luat drumul Moscovei

Mai multe echipe internaționale de academicieni și experți în tehnologie digital au atras atenția asupra unui fenomen care proliferează pe zi ce trece în Ucraina.

Este vorba despre mai multe grupări specializate, care fac contrabandă cu artefacte istorice de mare valoare din Ucraina și sunt duse în Rusia.

„Există acum dovezi foarte puternice că este vorba de o mișcare rusească intenționată, cu picturi și ornamente specifice vizate și duse în Rusia”, a declarat Brian Daniels, un antropolog care lucrează cu arheologi, istorici și specialiști în imagistică digitală.

Dintr-un laborator din statul american Virginia, Daniels și colegii săi au monitorizat jefuirea și distrugerea obiectivelor culturale de la începutul invaziei și au detectat modele în aceste crime.

Analizele arată că hoții se concentrează în special pe prețiosul aur al sciților. Este vorba de piese antice filigranate de mare valoare, create de triburile din zona din Asia Centrală și Europa de Est cunoscută cândva sub numele de Sciția.

„Aceste obiecte sunt uimitoare din punct de vedere vizual, iar acum există atât de multe rapoarte de furturi încât este evident că este vorba de o strategie”, a declarat Daniels. „Ucrainenii, desigur, sunt, de asemenea, foarte interesați ca noi să stabilim o listă a obiectelor furate”.

Daniels a declarat pentru Observer că este greu de știut dacă valoarea financiară a fost cel mai important factor pentru ruși sau dacă obiectele au fost alese pentru semnificația lor culturală. „Există posibilitatea ca totul să facă parte din subminarea identității Ucrainei ca țară separată, implicând proprietatea legitimă a rușilor asupra tuturor exponatelor lor”.

Ceea ce este clar pentru Daniels este că furturile apar după interogatorii la care sunt supuși curatorii și custozii de muzee. Încercările rușilor de a localiza și fura artefacte ascunse în orașele ucrainene ocupate devin tot mai dese.

„Suntem din ce în ce mai îngrijorați pentru angajații muzeelor și personalul de securitate, în special atunci când se află în spatele liniilor rusești”, a declarat Daniels.

Luna trecută, Rusia a ocupat muzeul de istorie din Melitopol, pentru a sustrage aurul scitic, susțin ucrainenii. Locația relicvelor istorice ar fi fost transmisă forțelor Kremlinului de către colaboratorii locali.

„Orcii au pus stăpânire pe aurul nostru scitic”, a declarat primarul Melitopolului, Ivan Fyodorov.

 „Aceasta este una dintre cele mai mari și mai scumpe colecții din Ucraina și astăzi nu știm de unde au luat-o.”

Acest lucru este menționat și în mesajul Administrației militare regionale Zaporojie (OVA). Muzeul a păstrat relicve descoperite de arheologi în anii 1950.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *