Noi tensiuni între China și Washington. Beijingul „nu va ezita să intre în război”

Un nou val de tensiuni a izbucnit între Beijing şi Washington, în legătură cu dorința Taiwanului de a-și declara independența față de China.

În aceste condiții, ministrul chinez al Apărării,Wei Fenghe, a afirmat, duminică dimineața, la forumul de securitate “Dialogul Shangri-la” organizat la Singapore, că: „Vom lupta cu orice preţ şi ne vom lupta până la capăt. Aceasta este singura opţiune pentru China”.

„Cei care urmăresc independenţa Taiwanului cu scopul de a diviza China cu siguranţă nu îşi vor atinge scopurile”, a subliniat el. ”Nimeni nu ar trebui să subestimeze niciodată determinarea şi capacitatea forţelor armate chineze de a-şi salvgarda integritatea teritorială”, a menţionat ministrul chinez.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a considerat sâmbătă activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului ca fiind “provocatoare şi destabilizatoare”, la o zi după ce omologul său chinez l-a avertizat că Beijingul “nu va ezita să intre în război” dacă insula îşi declară independenţa.

China consideră că această insulă cu 24 de milioane de locuitori este una dintre provinciile sale istorice, chiar dacă nu o controlează, şi a crescut presiunea asupra Taipeiului în ultimii ani, de exemplu prin campanii de incursiuni în Zona de apărare aeriană a Taiwanului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *