Emmanuel Macron, vizită oficială în România. Declarație la plecarea de pe Aeroportul Paris-Orly

La aproape două luni de zile de la preluarea unui nou mandat de președinte al Franței, Emmanuel Macron efectuează o vizită oficială în România.

Înainte de decolarea avionului prezidențial de pe Aeroportul Paris-Orly, Emmanuel Macron a făcut o scurtă declarație de presă.

„Francezi, dragi compatrioți, voi merge în această seară în România pentru a-i susține, în numele dvs, pe soldații noștri care sunt desfăşuraţi acolo de mai multe luni”, a spus Macron pe aeroport.

Președintele Franței va fi întâmpinat marţi seară, la ora 19.00, de premierul român Nicolae Ciucă, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa.

Aici, preşedintele Emmanuel Macron, însoţit de miniştrii de externe, Catherine Colonna, şi apărării, Sébastien Lecornu, îi va saluta pe cei 500 de soldaţi francezi care sunt desfăşuraţi la această bază militară a NATO de la invadarea Ucrainei de către Rusia, înainte de a efectua apoi o vizită de sprijin în Republica Moldova şi o posibilă deplasare la Kiev, a scris marți agenția France Presse.

După ce va fi întâmpinat de premierul român Nicolae Ciucă, şeful statului francez va discuta cu forţele misiunii Aigle, lansată în cadrul întăririi de către NATO a „poziţiei sale de descurajare şi defensive pe flancul său estic al Europei”.

Naţiune-cadru în această operaţiune, Franţa desfăşoară 500 de militari, dintre care 350 din armata terestră, din diferite unităţi. Aceştia formează Batalionul „vârf de lance” („Spearhead Battalion”) împreună cu 300 de soldaţi belgieni care vor fi înlocuiţi de olandezi în lunile următoare.

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului nostru faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”.

La orele prânzului, Emmanuel Macron va fi primit la Chişinău, capitala Republicii Moldova, de preşedinta Maia Sandu, cu care a dezvoltat „o relaţie de încredere” după ce a primit-o de trei ori la Paris în ultimul an.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *