„Curățenie” în piețele din Brașov. Samsarii, mai periculoși ca pesticidele

Consiliul Local Brașov a adoptat o hotărâre foarte apreciată de toți locuitorii, prin care se va face „curățenie” în piețele municipiului.

Este vorba, de fapt, despre o ofensivă reală împotriva samsarilor, promovând adevărații producători agricoli.

De asemenea, nivelul pesticidelor din fructe sau legume va fi controlat de cei care sunt plătiți din bani publici pentru a face acest lucru.

 Aceste inițiative curajoase ale autorităților brașovene sunt primele de acest gen din țară.

„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în pieţele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în pieţe, producătorii vor trebui să îşi dea acordul pentru ca angajaţii Serviciului de administrare pieţe să poată verifica, la faţa locului, suprafeţele de teren pe care cultivă legumele şi fructele, cantităţile obţinute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le deţin.

Totodată, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute.

Samsarii – dați afară din piețe

Sursa citată mai precizează că în cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceştia, pe lângă amendă, îşi vor pierde şi dreptul de a vinde în pieţele publice din Braşov.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obţinute în exploataţia proprie, dar pot fi comercializate şi preparate din legume şi fructe, cu condiţia ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producţia proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

O altă prevedere nouă este cea referitoare la asigurarea datelor privind autenticitatea produselor comercializate. Conform actului normativ, au prioritate la ocuparea locurilor de vânzare cei care vor pune la dispoziţia administraţiei pieţelor datele despre autenticitatea produselor, în vederea informării publicului larg.

Totodată, se introduc condiţii noi de etichetare a mărfurilor, care să ofere informaţiile complete şi perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei şi preţul de vânzare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *