Fostul senator UDMR, Péter Eckstein-Kovács, a răbufnit. „Nu agreez poziția Ungariei”

În marja Summitului Formatului Bucureşti 9 (B9), desfăşurat la Bucureşti, președintele Ungariei Katalin Novák s-a întâlnit oficial cu Klaus Iohannis.

Reuniunea de la București a fost preambulul Summitul NATO de la Madrid, care va avea loc la finele lunii iunie 2022.

Evenimentul care a avut loc în capitala României a fost și prilejul primei întâlniri oficiale între doi șefi de stat din țara noastră și Ungaria, din ultimii 18 ani.

Reamintim că, la scurt timp după ce a fost învestită în funcția de președinte a Ungariei, Katalin Novák, a ales să-și facă o vizită oficială în Ardeal, participând la câteva evenimente organizate de liderii comunităților maghiare din Cluj, Bihor și Alba.

Katalin Novák i-a ignorat complet pe oficialii de la București, atitudinea ei stârnind dezaprobarea politicienilor din coaliția de guvernare și nu numai. Această primă vizită în străinătate a președintei Ungariei a sfidat toate regulile de protocol, de curtoazie, de bună vecinătate și de eleganță.

Despre atitudinea provocatoare a liderului ungar, am stat de vorbă cu Péter Eckstein-Kovács, om politic de etnie maghiară din România, de profesie avocat, fost membru al Uniunii Democrate Maghiare din România și vicepreședintele platformei liberale din această formațiune.

Ca politician care nu se ferește să exprime ceea ce crede, chiar și atunci când este în minoritate, ce mesaj aduce această vizită în România, a doua a doamnei președinte, de la învestire?

„Mesajul a fost foarte clar, că Ungaria ține la relațiile apropiate cu maghiarii din Transilvania. Asta era mesajul principal. Dacă-mi amintesc bine, domnul fost prim-ministru, Antal Josef, a spus că a fost premier la 15 milioane de maghiari. Este vorba despre o reprezentare, fie ea simbolică.

Nu poți să reprezinți politic o entitate a unui alt stat. Dar, simbolic, poți să spui că aperi și interesele lor. Aceasta apărare nu este necesară să fie de ordin internațional sau de altă natură. Pe mine mă interesează mai puțin ce a spus doamna președinte Novak.

Pe mine mă intrigă, de fapt, că nu a găsit timp să se întâlnească cu autoritățile românești. Putea să se fi întâlnit cu primarul, cu prefectul, cu cine sunt alături și ar fi fost o întâlnire normală cu comunitatea maghiară.

Apoi, după Arpad, nu a mai fost niciun președinte al Ungariei în vizită oficială în România, ceea ce arată că raporturile oficiale nu sunt prea bune. Cu toate că suntem vecini, că depindem unul de altul, suntem toți o apă și-un pământ, lucrurile nu merg așa cum ar trebui să meargă”, a spus fostul consilier prezidențial.

Considerați că ar avea ceva influență și războiul din Ucraina?

„Nu agreez poziția Ungariei în general, raportată la conflictul din Ucraina. Pe de altă parte aceste relații maghiaro-maghiare, maghiaro- române nu sunt, după mine, influențate decisiv de ce se întâmplă în Ucraina”, a mai adăugat Péter Eckstein.

Cum a perceput minoritatea maghiară din România această vizită si afirmatiile dnei Novak Katalin?

„Toată lumea a primit bine această vizită, mai ales că președinte este o femeie. A fost foarte bine primită de opinia publică ardeleană din România”, susține fostul senator UDMR.

Care este substratul tensionărilor etnice pe care le resimțim de câteva săptămâni (de la meciul din Slovenia, mai precis)?

„După părerea mea sunt inflamații locale, ca să zic așa”, a conchis Péter Eckstein-Kovács. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *