Ungaria, prietena Rusiei, complet „uitată” într-un sondaj privind solidaritatea europeană.

Europenii l-au surprins pe Vladimir Putin și s-au surprins pe ei înșiși prin unitatea și fermitatea răspunsului la invazia Rusiei din Ucraina, însă se tem de repercusiunile economice ale unui conflict prelungit, potrivit unui nou studiu pe bază de sondaj publicat de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Sondajul ECFR din nouă state membre UE (Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia), plus Marea Britanie, a dezvăluit că deși Ucraina continuă să se bucure de susținere, preocupările europene s-au reorientat de la evenimentele de pe câmpul de luptă la impacturile pe scară largă ale conflictului.

„Europenii l-au surprins pe Putin – și pe ei înșiși – prin unitatea lor de până acum, însă stresul cel mai mare va veni de-acum încolo”, este de părere Mark Leonard, unul dintre co-autorii raportului Consiliului European pentru Relații Externe.

501 de respondenți online reprezentativi pentru o nație întreagă?

Acest raport este bazat pe un sondaj de opinie efectuat în zece țări europene, dintre care nouă sunt state membre ale Uniunii Europene. Sondajele au fost realizate pentru ECFR de Datapraxis și YouGov în Finlanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Portugalia, România, Spania și Suedia. Sondajul a fost realizat între 28 aprilie și 11 mai 2022, cu un eșantion total de 8.172 de respondenți. Acesta a fost un sondaj online desfășurat în Finlanda (n = 500), Franța (n = 1,000), Germania (n = 1,000), Marea Britanie (n = 1,103), Italia (n = 1,009), Polonia (n = 1,002), Portugalia (n = 506), România (n = 501), Spania (n = 1,050) și Suedia (n = 501).

O absență interesantă de la acest sondaj este Ungaria, care face parte din Uniunea Europeană și despre care se știe că are relații de prietenie cu Kremlinul. Ca și când această țară nu ar exista, autorii ECFR, Mark Leonard și Ivan Krastev au „ignorant-o” cu bună știință.

Totuși, analizând acest sondaj, observăm că, deși există o susținere aproape universală pentru Ucraina în acest conflict (73% spun că Rusia este de vină pentru conflictul din Ucraina), sondajul arată că europenii sunt împărțiți cu privire la modul în care ar trebui să se încheie războiul.

Există un decalaj între cei care vor încheierea cât mai rapidă a conflictului (tabăra Păcii) și cei care cred că Rusia ar trebui să fie pedepsită și să răspundă pentru încălcările legilor internaționale (tabăra Dreptății).

Există de asemenea un sprijin larg pentru ruperea relațiilor cu Rusia. Majorități din cele 10 țări spun că guvernele lor ar trebui să taie relațiile economice, culturale și diplomatice cu Rusia.

Războiul din Ucraina a împărțit europenii în trei tabere

Sondajul, realizat între 28 aprilie și 11 mai, a descoperit că cetățenii europeni susțin în proporție covârșitoare Ucraina – 73% dintre cei intervievați, în cele 10 țări, spun că Rusia este de vină pentru război.

Peste 80% dintre respondenții din Polonia (83%), Suedia (83%), Finlanda (90%) și Marea Britanie (83%) consideră că Rusia este partea responsabilă pentru acest război, o părere împărtășită de majorități puternice din Italia (56%), Franța (62%) și Germania (66%).

O imagine comparabilă este, de asemenea, evidentă atunci când respondenții au fost întrebați despre principalul impediment al unui posibil acord de pace. În fiecare țară, o majoritate sau o pluralitate de cetățeni văd Rusia ca fiind principalul obstacol, acest punct de vedere fiind cel mai evident în Finlanda (87% dintre respondenți), Suedia (82%), Marea Britanie (76%), Polonia (74%) și Spania (69%).

În cele 10 țări participante la sondaj, 35% dintre respondenți se află în tabăra „Păcii”, iar 22% se află în tabăra „Dreptății”. Alți 20% pot fi considerați „Oscilanți”, în această categorie fiind incluși cei care nu pot să aleagă între imperativele de pace și dreptate, dar care susțin în continuare în linii mari acțiunea de răspuns a UE la războiul început de Rusia în Ucraina.

Tabăra Păcii este susținută cel mai mult de italieni, 52% dintre aceștia alegând această opțiune, în timp ce respondenții polonezi sunt cei care susțin cel mai mult tabăra Dreptății, 41% dintre ei prioritizând pedepsirea Rusiei și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei. În ciuda graniței terestre cu Ucraina, opinia predominantă printre români este că ar trebui obținută pacea cât mai repede posibil. 42%, o pluralitate de respondenți, se aliniază cu tabăra „Păcii” în România.

Întrebați ce îi îngrijorează cel mai mult despre război, cetățenii din Germania, Italia și Franța au dat ca răspuns costurile de trai și prețurile la energie, în timp ce cei din Suedia, UK sau Polonia au fost mai îngrijorați de posibilitatea unui război nuclear.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *