Două nave rusești au pătruns în zona economică exclusivă a României. Reacția Armatei Române

Două nave de patrulare rusești Proiect 22160 au pătruns, duminică, 19.06.2022 în zona economică exclusivă a României.

Potrivit Ministerului român al Apărării, navele rusești au fost observate în zona platformelor navale de extracție a gazelor din Marea Neagră.

Din datele făcute publice de Ministerul Apărării din România, cele două corvete aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) se aflau la o distanță considerabilă de platformele de extragere a gazelor Ana și Uran din Marea Neagră.

Armata română a luat act de prezența navelor ruse, dar nu a adoptat nicio măsură împotriva acestora, ținând cont de faptul că prezența navelor de luptă și a navelor comerciale nu este interzisă în această zonă, prin care trec principalele rute maritime. Informații despre cele două nave se pare că au fost furnizate la NATO și de acolo la Kiev.

Se presupune că navele rusești monitorizau situația din zona Insulei Șerpilor, aflată relativ în apropierea celor două platforme offshore. Trupele rusești se află în prezent pe insula din Marea Neagră, pe care autoritățile de la Kiev încearcă să o recucerească.

Dintr-o fotografie făcută publică de Ministerul român al Apărării rezultă faptul că una dintre corvete are la bord un elicopter, iar cea de-a doua un sistem de apărare antiaeriană Tor-M2KM. Dotarea navelor de patrulare ale FRMN din cadrul Proiectului 22160 cu sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune de tip Tor-M2KM a fost anunțată chiar în zilele trecute.

 Toate navele din această serie vor fi dotate cu astfel de sisteme antiaeriene și vor fi reclasificate în corvete de apărare antiaeriană.

Este posibil însă ca intrarea navelor de patrulare rusești în zona economică exclusivă a României să fie legată de amenințarea unor lovituri cu rachete antinavă din partea Ucrainei. 

Trebuie menționat faptul că incidentul s-a produs cam în același timp cu lovirea remorcherului rusesc de salvare Vasili Bekh al FRMN în apropierea Insulei Șerpilor de către două rachete antinavă lansate de partea ucraineană. 

Atacul a fost filmat de la bordul unei drone ucrainene de tip Bayraktar TB2, care s-a aflat la o distanță de aproximativ 70 de kilometri.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *