Lovitură grea pentru propaganda rusă. Legea „securităţii informaţionale” a fost promulgată

Începând de săptămâna viitoare va intra in vigoare legea ”securităţii informaţionale”, care a fost promulgată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Această lege prevede interzicerea difuzarii emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia.

Interdicția va fi astfel valabilă și după expirarea stării de urgenţă, instituită în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, relatează mass-media de peste Prut.

Actul normativ prevede interzicerea ştirilor şi emisiunilor analitice din ţările care nu au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Potrivit şefei Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, Liliana Viţu, ”săptămâna viitoare legea ar urma să intre în vigoare, iar propaganda va fi sancţionată mult mai dur. Astfel, instituţiile media care dezinformează vor fi sancţionate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate”, scrie portalul IPN.

Aceste ştiri şi emisiuni sunt în prezent interzise în urma instituirii stării de urgenţă, dar noul act normativ va permite menţinerea interdicţiei şi după expirarea acesteia.

Legea securităţii informaţionale, descrisă de opoziţia din Republica Moldova drept o ”instituire a cenzurii”, prevede că 50% din conţinuturile difuzate la posturile TV trebuie să provină din statele UE, SUA şi din cele care au ratificat Convenţia privind Televiziunea Transfrontalieră.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *