Eveniment istoric în Italia. Monument dedicat militarilor români morți în Primului Război Mondial

Primăria orașului Bolzano, Italia, organizează, luni, 20 iunie 2022, o festivitate de comemorare a ostașilor români morți în timpul Primului Război Mondial şi care au fost înhumaţi pe teritoriul Republicii Italiene.

Cu această ocazie a fost ridicat un monument la a cărui inaugurare va participa și ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Conform unui comunicat de presă, evenimentul va începe la ora 13.45, ora României. În programul ceremoniei, ministrul Dîncu va participa şi un dejun de lucru cu omologul italian, Lorenzo Guerini.

Opera comemorativă de război românească de pe teritoriul Italiei a fost realizată în cadrul unui proiect de construcţie derulat în cursul anului 2021 de Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Apărării din Republica Italiană, prin Comisariatul General pentru Omagierea Morţilor de Război.

Monumentul este realizat din marmură monobloc şi reprezintă, într-o manieră artistică, crucea latină. În partea centrală este aplicat un basorelief cu Însemnul “Aducerii Aminte”, precum şi inscripţiile “1916-1919”, “În memoria eroilor români morţi la Bolzano” (în limbile română şi italiană) şi “Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor – 2021” (în limba română).

Proiectul comemorativ se înscrie în seria proiectelor şi activităţilor iniţiate de partea română în contextul marcării Centenarului Primului Război Mondial, care au avut ca obiectiv menţinerea vie în conştiinţa publică, atât la nivel naţional, cât şi în plan extern, a memoriei sacrificiului pe care l-au săvârşit militarii români în Războiul pentru Întregirea Neamului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *