Libanul este lovit de cea mai mare criză economică din istoria omenirii din 1850 încoace. Nu mai este în măsură să poarte o asemenea povară

Libanul este lovit din 2019 de o criză economică fără precedent, una dintre cele mai grave din istoria omenirii din 1850 încoace, potrivit Băncii Mondiale (BM).

Această criză a aruncat brusc numeroşi libanezi în sărăcie, exacerbând resentimentul publicului faţă de prezenţa continuă a refugiaţilor sirieni în ţară.

Libanul susţine că găzduieşte 1,5 milioane de refugiaţi sirieni – cel mai mare număr de refugiaţi pe locuitor din lume.

Premierul libanez Najib Mikati a ameninţat luni că țara sa, urmează să expulzeze refugiaţii sirienii dacă nu va primi ajutor de la comunitatea internaţională pentru a-i repatria.

„La 11 ani de la începutul crizei siriene, Libanul nu mai este în măsură să poarte o asemenea povară”, denunţă Najib Mikati, referindu-se la Războiul din Siria vecină, care a izbucnit în 2011.

„Îndemn comunitatea internaţională să coopereze cu Libanul în vederea repatrierii deplasaţilor sirieni”, subliniază şeful Guvernului. ”Altfel, Libanul va lua o decizie care nu este de dorit de către ţările occidentale, şi anume expulzarea sirienilor din Liban”, ameninţă el.

Acest lucru va fi făcut ”în mod legal”, dă asigurări Najib Mikati.

Najib Mikati a făcut aceste declaraţii în cadrul ceremoniei de lansare a ”Planului de răspuns la criza din Liban 2022-2023”, susţinut de către ONU, care vizează să furnizeze un ajutor umanitar unui număr de 1,5 milioane de libanezi – tot atâţia câţi refugiaţii sirieni – şi unui număr de 200.000 de refugiaţi palestinieni.

Începând din 2015, în cadrul acestui plan s-au acordat nouă miliarde de dolari, potrivit ONU.

Libanul a cerut luni 3,2 miliarde de dolari ”pentru a face faţă impactului continuu al crizei siriene”, potrivit ONU.

Unii politicieni şi experţi au anunţat recent că, prin donaţii în dolari ale unor agenţii de ajutor, refugiaţii sirieni primesc mai mult ajutor decât libanezii săraci.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *