Președintele Emmanuel Macron a fost făcut K.O. la alegerile legislative. Primele proiecții după închiderea urnelor

Președintele Emmanuel Macron pierde majoritatea în Adunarea Națională după cel de-al doilea tur de scrutin

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, după al doilea tur al alegerilor legislative desfăşurate duminică, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, relevă sondajele la ieşirea de la urne.

În timp ce rezultatul Ensemble este considerat în mod unanim drept extrem de slab, cel mai bun rezultat a fost înregistrat de RN, în frunte cu Marine Le Pen.

Participarea la vot este estimată la 46%, față de 47,2% la turul 1 pe 12 iunie.

Adunarea Națională este aleasă prin scrutin majoritar uninominal du două tururi.

Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

În schimb, alianţa de stânga ”NUPES” condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen.

Rezultatul constituie un eșec usturător pentru președintele Macron și pentru prim ministra Elisabeth Borne. Nu numai că Ensemble a pierdut majoritatea în Adunarea Națională, dar și guvernarea minoritară e pusă la îndoială, dată fiind diferența foarte mare până la majoritatea absolută rezultată din alegeri.

Pilon al partidului preşedintelui Emmanuel Macron, preşedintele Adunării Naţionale Richard Ferrand a recunoscut duminică înfrângerea în alegerile legislative împotriva candidatului alianţei de stânga NUPES.

“Am luat notă de rezultatele ce indică faptul că alegătorii din a şasea circumscripţie din Finistere (vestul Franţei) au ales-o ca deputată pe contracandidata mea” Mélanie Thomin, a spus Ferrand într-o declaraţie de presă.

Se poate spune că Franța a intrat în plină criză politică, după ce a trecut printr-o criză sanitară Covid care amenință să revină, în plină criză generată de agresiunea Rusiei în Ucraina cu  multiple implicații, în primul rând economice.

Marine Le Pen, al cărei partid de extremă-dreapta Adunarea Naţională a înregistrat un progres puternic la aceste alegeri legislative, a promis că va întruchipa o opoziţie fermă, fără înţelegeri secrete, dar responsabilă şi respectuoasă faţă de instituţii. Grupul său parlamentar “va fi de departe cel mai numeros din istoria familiei noastre politice”, s-a bucurat ea în faţa susţinătorilor săi la Hénin-Beaumont (nordul Franţei), unde a fost realeasă fără probleme deputată.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *