Președintele Klaus Iohannis, prezent la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări. Analiza noului context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei

Luni, 20 iunie 2022, are loc Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri I3M de la Riga, capitala Letoniei.

La cele două evenimente va participa și președintele României, Klaus Iohannis, care va dezbate, alături de alți presedinți de stat, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care poate să o aibă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în domeniile transport, energie, digital.

„Preşedintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 20 iunie 2022, la cea de-a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi la cea de-a patra ediţie a Forumului de Afaceri I3M, organizate de Republica Letonia, la Riga. Având în vedere noul context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Iniţiativei: transport, energie, digital”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

În cadrul intervenţiei sale, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi la nivel multilateral. Preşedintele României va sublinia că ţara noastră va sprijini toate modalităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această ţară ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. Totodată, Preşedintele României va evidenţia importanţa acordării unui sprijin similar de către Iniţiativă Republicii Moldova şi Georgiei, ca state care, ca şi Ucraina, au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *