Budapesta face, din nou, jocurile murdare ale Moscovei. Viktor Orban își ridică poalele în fața Comisiei Europene

Viktor Orban este acuzat de tot mai mulți lideri europeni că este un instrument al Kremlinului.

Acuzațiile sunt foarte corecte, ținând cont că Ungaria, nu o singură dată a dat dovadă că are multe fețe în relațiile cu toate statele Uniunii Europene, din care face parte și ea.

Este binecunoscut complexul de împrejurări în care a izbucnit războiul din Ucraina și motivațiile pentru care Putin a dat ordinul invaziei forțelor armate rusești în aceastp țară.

În acest context, Ucraina și Republica Moldova, au solicitat statutul de țări candidate la integrarea în UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut luni ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate concomitent cu Bosnia și Georgia, ceea ce este imposibil de realizat.

Anunțul lui Orban vine cu doar trei zile înaintea Consiliului European la care e așteptată o decizie legată de cererile depuse de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care vor să primească statutul de țări candidate.

Condiția pusă de Viktor Orban este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

De altfel, Comisia Europeană a dat vineri undă verde pentru acordarea statutului de țară candidată doar pentru Ucraina și Republica Moldova, în timp ce Georgiei i-a recomandat să adâncească reformele pro-europene. Despre Bosnia nu a existat nici o discuție. Avizul Comisiei Europene este consultativ, decizia finală privind acordarea acestui statutu aparținând statelor membre UE. Dacă Ungaria face uz de dreptul său de veto, UE nu poate acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate.

Nu este pentru prima oară când Budapesta împiedică sau întârzie decizii majore ale UE. Săptămâna trecută, Viktor Orban a utilizat dreptul de veto în dosarul unui impozit minim pe profiturile companiilor. În urmă cu o lună, Ungaria a întârziat timp de mai multe săptămâni al șaselea pachet de sacțiuni la adresa Rusiei și s-a folosit de dreptul de veto pentru a slăbi aceste sancțiuni.

Viktor Orban este acuzat de tot mai mulți lideri europeni că este un instrument al Kremlinului. Din cauza apropierii de Moscova, el a fost părăsit și de Polonia, cel mai apropiat aliat din ultimul deceniu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *