O nouă nenorocire amenință omenirea. Reuniune de urgență a OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) organizează, vineri 24 iunie, o reuniune de urgență pentru a stabili dacă va clasifica epidemia globală de variolă de maimuță drept o urgență de sănătate publică de interes internațional. Specialiștii spun că epidemia se extinde rapid pe mai multe continente. 

În prezent există 3.417 cazuri confirmate de variolă a maimuței raportate în 58 de țări și se extinde rapid pe mai multe continente.

Deocamdată, sunt 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit.

Rețeaua Mondială de Sănătate consideră că este o pandemie

„Epidemia de variolă a maimuțelor este neobișnuită și îngrijorătoare. Din acest motiv, am decis să convoc săptămâna viitoare comitetul de urgență în conformitate cu reglementările internaționale în materie de sănătate, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a declarat jurnaliștilor șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Între timp, Rețeaua Mondială de Sănătate a anunțat că epidemia de variola maimuței este o pandemie.

Epidemia se extinde rapid pe mai multe continente și nu se va opri fără o acțiune globală concertată, a precizat aceasta într-o declarație.

Boala poate pune stăpânire și pe țările non-endemice

„Europa rămâne epicentrul acestui val în creștere, cu 25 de țări care au raportat peste 1.500 de cazuri, adică 85% din totalul global”, a declarat într-o conferință de presă Hans Kluge, directorul OMS Europa, care include 53 de țări, inclusiv unele din Asia Centrală.

Pentru agenția ONU, prioritatea este de a limita transmiterea.

„Magnitudinea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult timp, cu atât își va extinde aria de acoperire și cu atât mai mult boala va pune stăpânire pe țările non-endemice”, a avertizat Kluge.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *