Războiul continuă în Ucraina. SUA oferă un ajutor militar de 450 de milioane de dolari

Rușii s-au axat în ultimele zile pe atacuri susținute în regiunea Donbas, unde aproape toate clădirile au fost țintele forțelor militare ruse.

Coordonatorul pe probleme de comunicare de la Casa Albă, John Kirby, a anunțat că, Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari.

Aceasta duce la “aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a afirmat Kerby.

Această nouă componentă a asistenţei oferite Ucrainei prevede în special livrarea a patru sisteme Himars (High Mobility Artillery Rocket System), lansatoare de rachete puternice montate pe blindate uşoare.

Armata ucraineană insistă mult asupra necesităţii de a avea acest tip de sisteme, în contextul în care, în prezent, conflictul a intrat într-o nouă fază, mai statică, concentrată pe regiunea Donbas din estul ţării şi în care artileria grea a căpătat un rol mai important.

Noua componentă a asistenţei militare americane mai cuprinde, printre altele, muniţie, 2.000 de arme automate şi bărci de patrulare.

John Kirby a mai spus că partea americană este “zilnic” în contact cu cea ucraineană cu privire la nevoile militare şi a precizat că Statele Unite îşi proporţionează şi îşi reconfigurează livrările de echipamente pentru ca ajutorul acordat să rămână “pertinent”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *