Președinta Maia Sandu le-a dat lovitura de „grație” pro-rușilor de la Chișinău. Igor Dodon a „explodat”

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la aderare la UE, ceea ce a iritat foarte mult diplomația de la Moscova, inclusiv pe acoliții președintelui rus Vladimir Putin.

Dacă toate statele ce fac parte din UE au luat această decizie „istorică”, de exemplu pro-rusul Igor Dodon, fost președinte la Republicii Moldova, încearcă să împroște cu ultimele picături de venin această realizare.

Igor Dodon a calificat recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat la UE pentru Republica Moldova drept o acțiune de PR.

„De ce nu ne publică, nu ne dă nouă, cetățenilor, care sunt condițiile pentru a obține acest statut de candidat, ele au fost secrete, dar eu am informații că acolo sunt niște lucruri care vizează cetățenii R. Moldova.

De exemplu, vor să dea posibilitate străinilor, cetățenilor străini să cumpere terenurile agricole, știu că vor să lichideze raioanele și asta este inclus ca precondiție pentru acest statut de candidat.

De ce nu ne arată nouă? Să vedem și după o să vedem dacă avem sau nu nevoie de acest statut de candidat”, a spus Igor Dodon.

Reacția președintelui Maia Sandu

„Nu există condiții secrete, toate lucrurile pe care le-am discutat, le-am convenit și la care am început să lucrăm în relațiile noastre cu Uniunea Europeană sunt acorduri care sunt publice.

Cele care vor veni, care se vor discuta odată cu inițierea negocierilor de asemenea vor fi publice. Instituțiile europene sunt instituții transparente și nu e nimic de ascuns. Ceea ce ne cere Uniunea Europeană este ceea ce ne cer cetățenii Republicii Moldova.

Și UE, și cetățenii își doresc ca Republica Moldova să ajungă o democrație consolidată, un stat de drept, cu guvernare de calitate, cu oportunități economice și în această țară să se respecte drepturile și libertățile cetățenilor”, a declarat Sandu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *