Fenomen ciudat la Techirghiol. Apa lacului s-a colorat în roz

În ultima perioadă, turiștii au simțit un miros urât și foarte pregnant în apropierea lacului Techirghiol.

Dar, nu numai mirosul i-a uimit pe oameni, ci și culoarea apei. Este vorba, de fapt, despre o specie de alge, care, în această perioadă se dezvoltă foarte puternic. Ele sunt acoperite de bacterii care le transformă culoarea verde în nuanţe de roz și violet. Chiar dacă algele emană un miros urât, ele au un efect benefic în refacerea stratului de nămol.

Culoarea este dată de bacteriile sulfuroase capabile să absoarbă energia solară.

Acestea se aștern ca un praf pe algele expuse la lumina și le modifică culoarea.

Adrian Bîlbă – doctor în ştiinţe medicale veterinare: Este o concentratie mare de săruri și substanțe organice în cantitate mare care generează această algă roșiatică. O algă care fixează în corpul ei carotenoizi și care colorează crustaceele și, dacă vin flamingo, aici își vor colora penele. După știința mea, amploarea fenomenului este o premieră.

Temperaturile ridicate accentuează mirosul algelor care este dat de hidrogenul sulfurat. Cu cât mirosul este mai pregnant și cantitatea de alge mai mare, cu atât lacul va produce mai mult nămol.

Specialiștii au luat totuși probe din apă, pentru a se asigura că nu există niciun pericol pentru turiști. Turiștii veniți la tratament la Techirghiol pot intra în apa lacului. Analizele au arătat că nu este vorba despre poluare, ci despre un fenomen natural care duce la înnoirea constantă a nămolului cu proprietăți terapeutice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *