Rusia înarmează Belarusul. „Minskul trebuie să fie pregătit pentru orice”

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat, sâmbătă, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

Putin a făcut această afirmație la întâlnirea cu omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko.

„În lunile următoare, vom transfera Belarusului sisteme de rachete tactice Iskander-M, care pot utiliza rachete balistice sau de croazieră, în versiunile lor convenţională şi nucleară”, a spus Putin în debutul întrevederii desfăşurate la Sankt Petersburg.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.

În timpul întâlnirii, Lukaşenko i-a spus lui Putin că Belarusul este preocupat de politicile ‘agresive’, ‘confruntaţionale’ şi ‘respingătoare’ ale vecinilor săi Lituania şi Polonia, şi i-a cerut să ajute Minskul să desfăşoare un ‘răspuns simetric’ la ceea ce el a afirmat a fi zboruri ale unor avioane NATO cu armament nuclear în apropierea graniţelor Belarusului.

“Minskul trebuie să fie pregătit pentru orice, chiar şi folosirea de armament serios pentru a ne apăra patria de la Brest la Vladivostok”, a spus el, punând Belarusul şi aliatul său apropiat, Rusia, sub o singură umbrelă.

“Multe (avioane) Su-25 sunt în serviciu în armata belarusă. Ele ar putea fi îmbunătăţite în mod adecvat. Această modernizare trebuie realizată în uzine de avioane din Rusia şi antrenamentul personalului să înceapă în acord cu aceasta”, a răspuns preşedintele rus, după ce Lukaşenko i-a cerut să ‘adapteze’ avioanele capabile să transporte arme nucleare.

“Ne-am pus de acord asupra modului de a realiza acest lucru”, a adăugat Putin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *