NATO întărește flancul estic al Europei. Nave de război canadiene au ajuns în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord

În cea mai mare operațiune de descurajare a Rusiei de a interveni în țările Europei Centrale și de Est, Canada a trimis duminică două nave de război în Marea Baltică şi în Atlanticul de Nord.

Aceste două nave de război s-au alăturat altor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.
Navele HMC Kingston şi Summerside vor fi desfăşurate timp de patru luni în cadrul unor ”măsuri de descurajare în Europa Centrală şi de Est”, lansate după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, a anunţat Marina canadiană într-un comunicat.

În octombrie, navele vor participa la exerciţii subacvatice de îndepărtare a minelor şi vor menţine un ”nivel ridicat de pregătire” care le va permite ”să răspundă rapid şi eficient în sprijinul oricărei operaţiuni NATO”, a precizat sursa citată.

HMCS Halifax şi Montreal urmează să revină în iulie de la operaţiunea ”Reassurance”, care vizează să descurajeze Rusia în orice intervenţie în ţările Europei Centrale şi de Est şi care este cea mai amplă din punct de vedere al efectivelor condusă de Canada în Europa în ultimul deceniu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *