Igor Dodon este acuzat oficial de trădare de țară. Poate fi condamnat la mulți ani de închisoare

Procurorii de la  Procuratura Generală i-au înaintat oficial, fostului președinte al Republicii Moldova, acuzațiile pentru care a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”.

Potrivit anchetatorilor, Dodon este învinuit de săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Acuzațiile se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Mai exact, procurorii îl acuză pe Igor Dodon că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA “Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Potrivit procurorilor, “Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%, iar prejudiciul produs a fost de aproximativ 12 milioane de dolari, bani care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Astfel s-a ajuns la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Dodon, acuzat de trădare de țară

În cadrul audierilor de luni, 27 iunie, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

Fostul președinte al Republicii Moldova este învinuit și într-un alt dosar penal deschis de procurori. Igor Dodon este acuzat de coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de țară și îmbogățire ilicită.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *