Marea Britanie oferă Ucrainei un ajutor de încă 1,16 miliarde de euro. „Vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean”

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat miercuri, în cadrul summitului NATO de la Madrid, că țara sa va acorda încă un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei.

Această sumă de bani va fi acordată Ucrainei, pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană şi drone.

Aceste noi fonduri vor creşte ajutorul militar britanic pentru Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline, a precizat Downing Street, într-un comunicat, calificând această creştere importantă o ”nouă fază” a sprijinului occidental care urmează să permită armatei ucrainene să lanseze contraofensive.

”În timp ce Putin nu reuşeşte să realizeze câştigurile pe care le plănuise şi la care sperase şi că inutilitatea acestui război devine evidentă pentru toţi, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, potrivit comunicatului.

”Armele, echipamentele şi pregătirea furnizate de Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Şi vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eşuează în Ucraina”, a adăugat el.

În detaliu, ajutorul suplimentar oferit include ”sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, dispozitive aeriene fără pilot, echipamente electronice inovatoare şi mii de echipamente vitale pentru soldaţii ucraineni”, a precizat guvernul.
Regatul Unit a fost una dintre primele ţări care a furnizat Kievului arme letale, în special peste 5.000 de rachete antitanc, şi a consolidat considerabil sprijinul militar cu armament, dar şi pregătire pentru soldaţii ucraineni.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *