Vrem o țară un pic mai curată. Planuri pentru conştientizarea şi educarea populaţiei

România se află pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană privind reciclarea ambalajelor, cu o rată de 44,6%, succedată doar de Malta.

Pentru a ne atinge ţintele impuse de autorităţile de la Bruxelles, în fiecare an 1 milion de tone de deşeuri de ambalaje trebuie să ajungă la staţiile de reciclare.

Țara noastră va avea la dispoziţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, (PNRR) un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deşeuri şi trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026.

Dacă proiectele vor fi de succes şi rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize efectuate de Clean Recycle. Până în 2024 vor fi construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, dar şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor, potrivit planurilor Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

În jurul blocurilor din marile oraşe, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorităţi de la distanţă. De asemenea, peste doi ani, ţara noastră ar trebui să aibă – cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deşeurilor, împărţie pe regiuni şi 26 de staţii de reciclare.

“Credem că autorităţile vor adopta şi un plan mult mai riguros şi eficient pe partea legislativă, iar acest lucru va garanta accelerarea tranziţiei către o economie circulară. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea şi unor sancţiuni mai severe pentru generatorii de deşeuri care nu se conformează cu regulile în vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem că se vor aloca şi mai multe resurse în direcţia conştientizării şi educării populaţiei – acesta este de altfel elementul – cheie pentru un management eficient al deşeurilor”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO, Clean Recycle.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *