Ucraina exportă energie electrică în UE. Președintele Zelenski spune că „aceasta este doar o primă etapă”

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat, că Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod ”semnificativ” spre Uniunea Europeană, prin România.

„S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele Ucrainei.

Kievul ”a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România”, iar ”aceasta este doar o primă etapă”, a spus el într-o videoconferinţă.

”Ne pregătim să creştem livrările”, a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni.

”Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă”, a insistat el.

Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.

Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.

”De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE”, a scris joi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare”, a menţionat ea.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *