Ne vindem și istoria! A fost vândut Palatul Știrbey, monument din patrimoniul cultural și istoric al țării

Palatul Știrbey face parte din patrimoniul cultural și istoric al României.

Acest simbol cu o istorie ce se întinde pe două secole a ajuns la fie scos la vânzare. 

Palatul Știrbey, din Buftea, construit între anii 1850-1863, la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești, a fost vândut, de curând, unei companii private, pentru 8 milioane de euro + TVA.

Vânzarea către compania privată s-a putut realiza pentru că statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov sau Primăria Oraşului Buftea nu şi-au exercitat dreptul de preemţiune, motivând că nu au bani.

Potrivit acestui drept prevăzut în lege, statul trebuie să fie primul întrebat în cazul vânzării unui monument istoric.

Fiind vorba despre un monument istoric, vânzarea a fost posibilă numai după ce statul, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Primăria Oraşului Buftea au refuzat să cumpere domeniul.

„Că nu au bani şi implicit din lipsa banilor nu pot să achiziţioneze proprietatea, dar să nu facem o tragedie pentru că până la urmă, capitalul privat este mult mai productiv şi dă dovadă de mai multă creativitate.

Prin caietul de sarcini, cumpărătorul este obligat să menţină profilul sau obiectul de activitate de promotor şi integrator de evenimente culturale.  Sunt şi constrângeri. Plecând de la această componentă de patrimoniu, cel care cumpără să nu ne imaginăm că poate să ridice zgârie nori, hoteluri sau altceva”, potrivit lichidatorului Euro Insol, companie controlată de Remus Borza.

Reprezentanţii celor trei instituţii nu au oferit explicații despre refuzul de a cumpăra Palatul Știrbey.

Domeniul Stirbey de la Buftea - cateva fotografii si impresii

„Un monument istoric poate fi vândut numai dacă statul îşi exercită sau nu dreptul de preemţiune asupra să. Există un drept defint în lege al statului de a fi primul întrebat în cazul vânzării unor monumente istorice”, a afirmat Irina Iamandescu, directorul direcției Monumente istorice de la Institutul Național al Patromoniului.

„Ca urmare a cererii formulate de către debitoarea Bucharest Arena prin încheierea civilă din data de 25.01.2018 pronunţată de Tribunalul Ilfov, secţia civilă, în dosarul nr. 3343/93/2016 instanţa a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă şi a desemnat Euro Insol SPRL în calitate de administrator judiciar.

Cauzele care au dus la apariţia stării de insolvenţă pentru debitorul Bucharest Arena au fost atât de natură internă cât şi de natură externă”, potrivit oficialilor Euro Insol SPRL.

Menționăm, că Bucharest Arena, firma care se ocupa cu administrarea, a achiziționat domeniul în anul 2007, cu 9 milioane de euro.

Ce găsim pe domeniul Știrbey

Domeniul Știrbey este cel mai vast domeniu pentru evenimente din România, cu o istorie care începe în secolul al 19-lea. Construcția a început în anul 1850 la ordinul lui Barbu Dimitrie Știrbey, domnitor al Țării Românești și a durat până în anul 1863.

Palatul Cotroceni

Parcul Știrbey are o suprafață de peste 20 ha, arbori seculari de peste 400 de ani, un lac interior și deschidere către lacul Buftea.

Pe lângă palatul de aproape 2.200 de mp, domeniul are și o sală multifuncțională, arbori seculari de peste 400 de ani, un palat mic, o capelă domnească pictată în 1880, de Tăttărescu, un castel de apă, două debarcadere, un lac interior și deschidere către lacul Buftea, dar și câteva terase și mai multe terenuri de sport.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *