Revoltător! Avem buzele crăpate de sete, dar ne vindem apa ungurilor

Starea agriculturii din România este îngrijorătoare din cauza secetei, iar fermierii au ajuns la disperare, căci munca lor de până acum este în mare pericol.

Din cauza acestei situații, aceștia au decis să solicite stare de urgență autorităților.

În unele zone din România, din cauza lipsei precipitaţiilor şi a sistemelor de irigaţii, culturile agricole sunt compromise aproape în totalitate.

Ceea ce mai marii țării știu că, culturile noastre se usucă pe câmp, Romania exportă apă pentru irigatii în Ungaria.

Statul ungar a înțeles că fără un sistem de irigații culturile nu au nicio șansă.

Apa este pompată și transportată din România, cât este nevoie, cu grijă să nu se risipească niciun strop.

Vecinii plătesc apa din România și fac agricultură cum știu mai bine. La noi, culturile stau la mila naturii.

Este un pur paradox românesc: în timp ce fermierii noștri pierd sute mii de euro din cauza secetei, țara vecină, Ungaria, își irigă câmpurile cu apă importată din România, mai exact din Mureș. Fermierii au sisteme de irigații ultraperformante, cu apă asigurată de la zeci de kilometri distanță, de la noi.

„Sută la sută, cultura va fi calamitată, nu vom avea porumb. Vecinii în schimb, vor avea”, se plânge un fermier român.

În timp ce fermierii români își numără an de an pierderile, în Ungaria, culturile înfloresc. Pentru apa transportată din Mureș, există un contract vechi de 40 de ani, iar apa se exportă prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Comanda maximă către partea magiară este de 1.500.000 de metri cubi.

La presiunea fermierilor, Ministerul Agriculturii a alocat o sumă importantă pentru refacerea sistemului de irigații, însă banii au venit mult prea târziu pentru a putea salva culturile din acest an sau din următorii ani.

Luna trecută, conducerea Ministerul Agriculturii analiza posibilitatea restructurării sistemului național de irigații. Reprezentanții sindicatelor susțineau atunci că inițiativa ar putea lăsa instituția fără angajați, iar pe fermierii români fără apă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *