Doar Papa Francisc este mai pacifist decât Viktor Orban! Sondaj-bombă în Ungaria

Majoritatea alegătorilor maghiari consideră că Viktor Orbán este de partea păcii, conform ultimului sondaj realizat de Institutul Viewpoint. 

Cel mai recent sondaj de opinie publică al Institutului Viewpoint a fost realizat în perioada 27 – 29 iunie 2022, prin intervievarea telefonică a 1.000 de persoane. 

Pe baza sondajului, se crede că numai Papa Francisc sprijină o încetare a focului într-o proporție mai mare.

Potrivit a patru cincimi dintre alegătorii maghiari, 78 la sută, Viktor Orbán este de partea păcii și doar opt la sută cred că premierul maghiar este pro-război, potrivit ultimului sondaj de opinie al Institutului Nézőpont. În această problemă, există un acord între alegătorii pro-guvernamentali și, ca să spunem așa, criticii guvernului: 

Astfel, 91% dintre alegătorii Fidesz (partid condus de Viktor Orban)  și 58% dintre alegătorii de stânga, consideră că premierul este pro-pace.

Pe baza sondajului, Papa Francisc este considerat în proporție mai mare, 83 la sută, că susține încetarea focului și doar trei la sută cred contrariul.

Judecata liderilor țărilor europene care susțin transporturile de arme și embargourile este mai nuanțată. 44 la sută cred că președintele francez Emmanuel Macron este mai mult în favoarea păcii, iar în cazul cancelarului german Olaf Scholz, 36 la sută cred că este în favoarea păcii. 19% dintre primii și 24% dintre cei din urmă presupun că sunt pro-război.

Dintre liderii opoziției maghiare, alegătorii maghiari împărtășesc aceeași părere cu privire la rolul lui Péter Márki-Zay și Ferenc Gyurcsány. Doar o treime dintre ei cred că Márki-Zay (34 la sută) și Gyurcsány (33 la sută), care au făcut campanie adesea cu mesaje de război după izbucnirea războiului, sunt pro-pace, iar o proporție mai mare de alegători, 37 la sută, cred că sunt de partea războiului.

Potrivit a 56% dintre maghiari, cei care susțin războiul includ președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, care susține cel mai mult politica de sancțiuni și transporturile de arme, și György Soros (42%), care a propus și sancțiuni pentru înfrângerea Rusiei.

Dintre liderii Ucrainei și Rusiei, 22% dintre repondenți susțin că aceștia vor să promoveze pacea. Doar 32 % cred că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este mai mult de partea păcii, iar 49 la sută cred că preferă să susțină conflictul armat.

 Alegătorii îl consideră clar pe Vladimir Putin liderul care promovează cel mai puțin pacea (15 la sută) și susține cel mai mult războiul (69 la sută).

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *