Cea mai mare companie de electricitate din Franța se va naționaliza. Explicația premierului francez, Elisabeth Borne

Franța va naționaliza Électricité de France (EDF), una dintre cele mai mari companii energetice din Europa, mare producător nuclear de electricitate și furnizor, totodată, unde deja statul are 84% din acțiuni.

Pentru achiziția restului acțiunilor guvernul francez ar urma să plătească 5 miliarde de euro, la prețul curent de la bursă.

Decizia franceză, care s-ar putea transforma într-o tendință europeană, este menită să ofere guvernului Franței controlul integral asupra procesului de restructurare a grupului EDF, foarte îndatorat în timp ce se confruntă cu criza energetică europeană, exacerbată de perspectiva unei opriri bruște a livrărilor de gaze rusești.

EDF produce circa 70% din electricitatea Franței în centralele sale nucleare, pe care se bazează Guvernul francez pentru atenuarea  impactului scumpirii energie.

Premierul a explicat această decizie în discursul său despre politica generală rostit în fata deputaților din Adunarea Națională.

Premierul francez, Elisabeth Borne: Trebuie să avem un control complet asupra producţiei noastre de electricitate şi a performanţei sale. Trebuie să păstrăm suveranitatea în faţa consecinţelor războiului şi a provocărilor colosale care vor urma. Realizarea tranziţiei energetice înseamnă a consuma mai puţin. Deşi ţara noastră este mai puţin dependentă de gazul rusesc decât vecinii noştri, nu putem crede că deciziile unilaterale ale Rusiei ne-ar scuti. Dacă Rusia îşi va reduce exporturile de gaze, vom fi afectaţi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *